Yönetmen Tancrede Ramonet’in belgeseli Che Guevara: Efsanenin Ötesi, ikonik Güney Amerika devrimcisini konu alan bir başka film olsa da, daha önce görülmemiş bazı belgeler ve az bilinen arşiv görüntüleri ile hala benzersizliğini koruyor. Kesinlikle Che’nin hayatındaki olayları ve bölümleri – çoğumuzun kitaplarda okuduğu mit ve efsanelerden uzakta göstermeye çalıştı. Che Guevara, 20. yüzyılın en büyük devrimcilerinden biridir ve dünyanın dört bir yanındaki düzene karşı her türlü devrimin poster figürüdür.
Hayatını, mücadelesini, gerilla savaşını ve nihayet ABD askeri destekli Bolivya güçleri tarafından ölümünü anlatan birçok kitap, belgesel ve film var. Che Guevara: Efsanenin Ötesi taraf tutmaz, gerçekleri ekrana koyar ve sıradan bir insanın kendine özgü karizması, radikal düşünceleri ile nasıl kitle lideri haline geldiğini ve başkalarına liderlik etme misyonuyla her zaman ön planda olduğunu örneklerle açıklar.
Pek çok yönden diğerlerinden farklı olan bir liderdi – ateşli konuşmaları, medyayı kullanma fikri, farklı fabrikalarda saatlerce çalışma çabası (hem kamera üzerinde hem de kameralar durduğunda) ve ayrıca savaşmak. farklı Latin Amerika ülkelerindeki gerilla savaşları, kesinlikle benzer düşünen liderlerden destek aldı.
Che Guevara’nın idam edilmesi, genç yaşta ölmesi (39 yaşında) ve ölümünün bir zafer olarak vurgulanması, fikirlerini canlı tuttu. Efsanenin Ötesinde, kendi efsanesini yaratan ve daha sonra tuzağa düşürülen bir adamın hikayesini anlatarak basitçe birkaç önemli şeyi vurgular. Bununla birlikte, kişiliğe veya tarihe ilişkin bakış açımız ne olursa olsun, insanların bir kısmının 21. yüzyıldaki fikirlerini hala düşünüyor olması ve daha fazla insanın hala Güney Amerika’nın Küba’nın sosyalist cumhuriyetinde çok sayıda kişinin öldürülmesi, kesinlikle herhangi bir devrimci hareketin simgesi olarak kalacaktır.