İyi seyirler dileriz...

Bu içerik Premium Üyelere Özeldir.

Detaylı bilgi için tıklayınız!

İbn-i Sina, Doğu’dan Gelen Işık


Warning: A non-numeric value encountered in /home/belges/public_html/yeni.belgeselsemo.com.tr/wp-content/themes/muvipro/template-parts/content-single.php on line 88
23 votes, average 9,5 out of 10
()

Dahi bir bilim adamı ve hümanist Ebu Ali Husein İbn Abdallah Sina (İbn-i Sina)’nın Dünya tarafından Avicenna olarak da bilinen çağının üzerinden bin yıldan fazla zaman geçti. Eşsiz mirası – tıp ve felsefe, matematik ve astronomi, kimya, şiir ve müziğin gelişimine paha biçilmez katkı. İbn Sina dönemi bizim için zaman içinde ne kadar ileri giderse, önemi o kadar güçlenir. Belgesel-anlatı filmi “Doğudan Gelen Işık”, büyük figürü, parlak Orta Asyalı bilim adamı-ansiklopediyi yüceltme girişimidir.

 

İbn-i Sina Hakkında

Abu Ali İbn Sina, insanlık tarihinin en büyük dahilerinden biridir. Zamanının ve sonrasındaki yüzyılların en etkili ve ünlü bilim insanı, filozof, hekim ve araştırmacılarından biriydi.

Avicenna, 980 yılı civarında Transoxiana’daki Bukhara yakınlarındaki Afshana köyünde doğdu. Bu, İslam Rönesansı’nın başlangıcıydı. 450 eser yazdığına inanılmakta olup, bunların yaklaşık 240’ı günümüze ulaşmıştır; bunlar arasında 150 felsefe ve 40 tıp üzerine olanlar vardır.

İbn Sina, 10 yaşında tüm Kur’an’ı ezberlemiş ve 16 yaşında kendi kendine Tıp öğrenmiştir. “Şifa Kitabı” (The Book of Healing) adlı felsefi ve bilimsel ansiklopedi ve “Tıp Kanunu” (The Canon of Medicine) adlı diğer bir ansiklopedi, yüzyıllar boyunca tıpta otorite olarak kalmış ve günümüzde bile detayları ve keşifleriyle en büyük zihinleri hayrete düşürebilmektedir. Günümüze kadar astronomi, matematik, felsefe, müzik ve diğer birçok alandaki icatları aktif olarak kullanılmaktadır. İnsanoğlunu zekâda başka bir seviyeye taşımıştır. Bilimde birçok alanda düşünme şekli değişmiştir. Hatta Leonardo da Vinci, Avicenna’nın “Tıp Kanunu”ndaki kısa anatomik pasajlarla insan anatomisini çizmiştir. Modern icatların veya keşiflerin çoğu onun eserleri temel alınarak yapılmıştır.

İbn Sina, hayatını bilime adamış ve “Bir gün bile geçmiyor ki yeni bir şey öğrenmeyeyim” dediğine inanılmaktadır. Astronomi, simya, coğrafya ve jeoloji, psikoloji, İslam teolojisi, mantık, matematik, fizik, şiir ve müzik alanlarındaki katkılarıyla gerçek bir polimatti.

İbn Sina, zor zamanlarda uzun saatler dua eden bağlı bir Müslümandı. Bukhara’nın emirini iyileştirdiği için, o dönemin en büyük kütüphanesi olan Samanid İmparatorluğu’nun kütüphanesine erişim hakkı kazanmıştır. Bilgilerinin çoğunun bu kütüphanede şekillendiğine inanılmaktadır. Ne yazık ki, kısa bir süre sonra kütüphane yanmıştır. Otobiyografisinde, varlığından kimsenin haberdar olmadığı eşsiz kitapların bulunduğunu belirtmiştir.

Batı uygarlığında da iyi tanınan İbn Sina, Latin Hristiyan kültürünün merkezinde felsefede Avicenna’nın eserlerine atıfta bulunulmuştur. 12-13. yüzyıllarda Batılı filozoflar ve bilim insanları Avicenna’nın eserlerini incelemişlerdir.

İbn Sina, zamanının çoğunu seyahat ederek geçirmiş ve yaşamının ikinci yarısını Samanid İmparatorluğu’nu yıkan Sultan Mahmud of Ghazni’den kaçarak Pers’te geçirmiştir. Otobiyografisinde, hayatının en mutlu zamanlarının Bukhara’daki Mamun Akademisi’nde geçirdiği zamanlar olduğunu yazmıştır.

Büyük eserlerinin çoğunu seyahat ederken ve günümüz İran’ında yaşarken üretmiştir. 1037 yılının Haziran ayında, Ramazan ayında, elli altı yaşında Hamadan, İran’da ölmüştür. Gerçekten de tüm insanlığa ait, kozmik boyutta bir kişi olduğunu ve yoğun merakı, sevgisi, çalışkanlığı ve bilime olan inancıyla dünyayı değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Posted on:
Views:346
Tagline:Avicenna, The Light From East
Quality:
Year:
Duration: 53 Min
Country:
Release:
Language:Türkçe Altyazı, Fransızca
Budget:$ 0,00

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir